KUCHENNE INSPIRACJE


M I O D O W N I K
Składniki
Ciasto
- 1/2 kg mąki pszennej
- 200 g margaryny Palma z Murzynkiem
- 1 jajko
- 15 dkg cukru pudru
- 2 łyżki miodu ( płynny)
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
- 1 kostka masła
- 15 dkg cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- półtorej szklanki mleka
- dwie i pół łyżki kaszy manny
Polewa czekoladowa:
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżeczki kakao
- 3 łyżki stołowe wody
DO DZIEŁA :
Ciasto: Wszystkie składniki dokładnie zagnieść, podzielić na 4 części i schłodzić w lodówce ok. 30 min. Każdy kawałek rozwałkować lub dokładnie wyłożyć w blaszce i piec po 10 min na złoty kolor w 180 stopniach. Po upieczeniu czterech placków odłożyć do wystygnięcia. Po paru minutach placki zrobią się twarde. Masa: Mleko ugotować z kaszą manną, co jakiś czas mieszając aby nie powstały grudki. Z masła, cukru pudru, cukru waniliowego i utrzeć masę, następnie dodawać stopniowo zimną kaszę mannę, cały czas ucierając. Na spodzie blaszki kładziemy jeden placek i smarujemy go cienką warstwą   masy, przykrywamy kolejnym plackiem i powtarzamy czynność, z trzecim robimy to samo a wierzch czwartego smarujemy masą z kaszy manny. Polewa: Całość gotować do rozpuszczenia masła, co jakiś czas mieszając. Gdy polewa ostygnie polać górę ciasta. Na kilka godzin pozostawić, ciasto aby przeszło i zmiękło a następnie przechowywać w lodówce
SMACZNEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!




szarlotka

produkty :

  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kostka masła lub margaryny
  • 1 kg jabłek
  • opakowanie cukru waniliowego
  • cynamon
  • 1 szklanka cukru
  • Margarynę, proszek do pieczenia, mąkę i 5 żółtek ugniatamy na jednolite ciasto, dzielimy na 2 części i odstawiamy do lodówki. Jabłka ścieramy na grubych oczkach. Białka ubijamy na sztywno z cukrem . Blaszkę smarujemy margaryna i posypujemy bułka tartą po czym wykładamy pierwsza część ciasta. Posypujemy lekko bułką tarta i wykładamy odciśnięte z nadmiaru soku jabłka , które posypujemy cynamonem i cukrem waniliowym. Na jabłka wykładamy pianę a na nią startą na grubych oczkach 2 część ciasta. Ciasto wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez godzinę. Po ostygnięciu możemy posypać cukrem pudrem.

smacznego !!!!!!!!!!!



lemoniada
  1. 1litr wody mineralnej niegazowanej
  2. 3 cytryny 
  3. 2 łyżki cukru
  4. 1 pomarańcza
  5. kilka listków mięty
  6. kostki lodu
Cytrusy myjemy i kroimy w plastry kilka sztuk,a 

resztę wyciskamy do dzbanka.Cukier 

wymieszamy z niewielką ilością wody i 

powstanie 

syrop który 

łatwiej wymieszamy z lemoniadą.wszystkie 

składniki mieszamy razem dodajemy na koniec 

kostki lodu i mięte.






najlepsze na upalne dni.













Prześlij komentarz

Popularne posty