środa, 27 maja 2015

Przyjemnie spędzony dzień matki z synkiem.

To co kocham i jest przy mnie to mój synek i razem z nim spędziliśmy dzień mamy.Bo najlepiej go spędzić z kimś kogo kochasz.BO KRÓLOWA JEST TYLKO JEDNA I MÓJ SYN WIE O TYM.TO JA MAMA....TYLKO ŻYCIE POŚWIĘCONE INNYM WARTE JEST PRZEŻYCIA...A MOJE ŻYCIE TO KUBUŚ.


DZIEŃ jak zawsze zaczynam od kawy z mlekiem i śniadaniem dla Kuby.Bo zaraz się upomina o mniam,mniam i trzeba szybciutko coś tam wymyślić na breakfast .To robie kanapeczki ,a dla siebie gotuję owsiankę na wodzie.A zarazem już myślę o obiedzie .Ale na szczęście wczoraj zrobiłam ogórkową tylko ugotuje pierogi z serem i po kłopocie.Tak można sobie pozwolić na mały spacer rowerkiem z synkiem ,by się dotlenił.Cóż tam ,że wieje i troszkę zimnawo.Szczerze sama osobiście to bym nie wychodziła na ten wiatr ,no ale.... siła wyższa .Moje dziecko chce ajci to idziemy.Kubuś po szalał na dworku gołębie po ganiał z pieskami się przywitał a także z kaczką i jej nowym potomstwem.Rodzina kaczkowskich ja tak sobie mówie. - troszkę śmiesznie ha,ha,ha
A gdy przyszliśmy podałam mojemu paniczowi obiadek sama zjadłam i synek poszedł spać.A mama zrobiła kawkę małe ciacho które wcześniej upiekłam na tą okazje by osłodzić sobie dzionek.Przepis podam później na ciasto POPAPRANIEC.Pyszne mówie wam.Spędzenie takiego dnia z synem czuje się że jestem matką i docenia się to co się ma.Uwielbiam pieszczoty,całuski,zabawy wieczorne na łóżku z Kubusiem.Razem się wściekamy,razem się śmiejemy,razem się tulimy.I to jest piękne w tym ,że jestem M A T K Ą, SZCZĘŚLIWĄ.Buziaki dla każdej matki takiej szczęśliwej jak ja.






PRZEPIS NA CIASTO  :

                                                    ******    POPAPRANIEC*****

   
     KAKAOWO -MAKOWO-BISZKOPTOWO-MASOWO-DŻEMOWO

BISZKOPT :
  • 7 jaj
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 szkl. cukru
  • 0,5 szkl. oleju
  • 0,5 szkl. maku
  • 2 łyżki kakao
  • 0,5 szkl. wiórków kokosowych
MASA :
  • 250g masła (ewentualnie margaryny) w temp. pokojowej
  • 400g dżemu z czarnej porzeczkowego ,a jak nie masz to może być truskawkowy ja taki też dodałam bo a kurat nie miałam 
  • 2 szkl. mleka
  • 0,5 szkl. cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
Dodatkowo:
  • 50g migdałów w płatkach
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • ja tylko na wierz dodałam wiórki kokosowe przyprażone i posypałam posypką kolorową.
Wykonanie:
Białka ubijamy z cukrem, dodajemy następnie żółtka i ubijamy na puszystą, gęstą pianę. Następnie przesiewamy mąkę, delikatnie mieszamy i dodajemy olej. Masę dzielimy na 3 części. Do 1 części dodajemy mak, do drugiej kakao a do trzeciej wiórki. Każdą z mas delikatnie mieszamy. Na blachę przelewamy naprzemiennie każdą z mas (powinny powstać 3-kolorowa szachownica, na końcu mieszamy widelcem masy aby powstał marmurek). Pieczemy 30 min w 180C. Gotowe ciasto studzimy i przekrawamy na 2 części.
Gotujemy budyń z podanych składników. Po ugotowaniu studzimy.
Masło ucieramy, dodajemy stopniowo budyń i ubijamy na puszysty krem.
Migdały prażymy na suchej patelni, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Na biszkopt przekładamy połowę kremu a na to dżem porzeczkowy. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu i smarujemy pozostałym kremem i dżemem. Wierzch posypujemy prażonymi migdałami i polewamy rozpuszczoną czekoladą.Można tylko dodać same wiórki kokosowe i posypkę tak jak ja.życzę smacznego i dobrego wypieku.na dzień mamy się udał.


przepraszam za jakość zdjęcia .Ale robiłam telefonem.Pozdrawiam.

Prześlij komentarz

Featured Post

MUFFINKI Z WARZYWAMI / Muffins is vegetables

MUFFINS IS VEGETABLES Dzisiaj mnie na szłoby na śniadanie zjeść śmieciowe jedzenie.Ale zdrowe ,pożywne i pyszne.Tym razem za tęskni...